Web Toolbar by Wibiya

Thassos

De mic am fost un iubitor al apei şi în special al mării, iar în ultimii ani(de când am devenit motociclist) am început să iubesc şi muntele. Dar cum e să le ai pe ambele "la pachet"? Simplu: superb!
Grecia este o ţară frumoasă, iar "insula de smarald" Thassos nu face nici o excepţie. Baiul mai mare e să ajungi acolo fiindcă nu e foarte aproape, iar pe cel mai scurt drum din Cluj ai de făcut cel puţin o mie şi ceva de kilometrii. Din mai multe motive a trebuit să merg cu autocarul şi nu cum mi-ar fi plăcut mie, cu motocicleta.
















Hotelul






Sejurul s-a scurs repede, dar fiecare zi a avut câte o activitate ce a scos-o în evidenţă faţă de celelalte.
Primul loc este Golden Beach, o staţiune de pe malul estic al insulei. Până acolo se poate ajunge foarte uşor cu autobusul(biletul costă 2€). Din păcate, nici a doua vizită nu m-a impresionat(am mai fost şi acum 2 ani). Locul este foarte frumos, dar plaja nu îşi merită numele din punctul meu de vedere. Totuşi, aici am servit una din cele mai bune pizza din ultimii ani(îmi pare rău că nu mai ştiu numele localului).










Următoarea zi am vizitat staţiunea unde am fost cazați(Limenas - Thassos Town). Printre punctele de interes au fost piaţa antică şi cel mai nord-estic punct al insulei.
























-Limenas-





























De acum doi ani îmi doream să fac turul insulei pe motocicletă, iar anul acesta nu am mai stat pe gânduri. După o negociere la care m-am pripit puţin(graba bat-o vina) am reuşit să reduc preţul pentru o Yamaha XT660R de la 33€ la 25€ pentru o zi. Motocicleta mi-a fost înmânată cu rezervorul gol(becul aprins) şi cu rugămintea de a o returna cu suficientă benzină pentru a se putea ajunge la benzinărie din nou(maşinile de închiriat se dau de obicei cu rezervorul plin şi trebuie returnate la fel). În rest, nu a existat o limită de kilometrii ci doar interdicţia de a părăsi insula.

Ţinuta sumară de pe motocicletă nu este un pericol iminent acolo.Pe drum am mai văzut unul sau doi motociclişti purtând cască şi asta deoarece există un respect deosebit în trafic, iar lumea este ceva mai relaxată. Spre diferenţă de România, aici şoferii nu ies(se aruncă) de pe drumurile secundare ci acordă prioritate chiar şi dacă eşti la 50m de intersecţie. Astfel, în cei o sută şi ceva de kilometrii nu am fost niciodată în pericol din cauza unui participant la trafic. Nici măcar viziera nu s-a murdărit(probabil că şi insectele au mai multă răbdare când vine vorba de traversatul străzii).


O oprire scurtă la benzinărie şi o uşurare de 10€ pentru nici 6 litrii de combustibil(1.71€/L) şi pornim la drum. Prima oprire a fost la caţiva kilometrii după Limenas înspre Skala Prinos(vestul insulei).
-E incredibil cât de turcoaz poate să fie apa-






Nu doar peisajul e superb ci şi drumul. Duce o lipsă acută de gropi şi este asemănător cu traseul unui roller coaster(virajat şi plin de pante şi rampe).
Următoarea oprire a fost dupa Skala Marion(am uitat să încarc acumulatorul aparatului şi am fost nevoit să fac poze cu telefonul).



Skala Marion e (parţial) incă o staţiune in construcţie







În Tripiti se poate vedea aşa ceva:






Limenaria(în sudul insulei).







La 8 kilometrii dupa Potos, pe malul mării există o piscină naturală formată în stâncă şi denumită Giola. Ca să te bălăceşti în ea trebuie să te abaţi câţiva kilometrii de la drumul principal. Treaba asta a dus la o rătăceala de vreo 10 minute fiindcă recepţionera de la un hotel din apropiere m-a îndrumat greşit. Distracţia nu s-a terminat aici fiindcă a urmat o porţiune de offroad acoperită de un nisip fin ca şi pudra, condimentat cu nişte urcări şi coborâri abrupte şi înclinate lateral. Iar în final mai urmeaza înca 10 minute de coborât pe jos până la malul mării, dar merită.

Până jos sunt cam 6-7 metrii deci nu e tocmai mică






Livadi Beach:





La Mănăstirea Arhanghelului Mihail am ajuns la câteva minute după ce a început pauza de prânz aşa că am mers în continuare. Din păcate am trecut şi de Aliki, unde am ratat cariera antică de marmură.
Următoare oprire a fost la Paradise Beach. Plaja işi merită numele fiindcă e formată dintr-un nisip extrem de fin şi nu sunt pietre. Nu am mai făcut poze, preferând să mă răcoresc(la ora 15 când am ajuns, afară erau în jur de 33-34*C).
Pe drum am mai oprit în Panagia(un frumos sat din zona montană), iar apoi pe malul mării înapoi în Limenas pentru o ultimă fotografie cu motocicleta.





Penultima zi am revizitat Marble Beach(o vizitasem deja după o propunere ad-hoc, dar am mers pe jos şi fără aparat foto). A doua oară în schimbam fost cu aparatul foto şi pe bicicletă. Plaja este absolut superbă, fiind acoperită de pietricele de marmură albă, iar apa este şi în realitate de un turcoaz incredibil.



















În ultima zi am rămas în Limenas. Am măncat liniştiţi la terasa obişnuită, iar seara am ieşit din nou în staţiune.





Clopoţei trăsurii aminteau de Crăciun







O stradă doar cu restaurante
Porumbul prăjit era foarte bun, dar la 2€/bucată îi pălea puţin gustul









Kavala













Hotelul văzut dinspre port
Impresii:
-Thassos e o insulă superbă şi merită vizitată
-Criza nu se vede, în continuare se poate negocia la magazin şi se primeşte bon doar la terasă/restaurant şi supermarket
-Mâncarea şi băuturile alcoolice sunt destul de scumpe
-Foarte mulţi români

Recomandări:

-Cea mai bună variantă de a vizita insula este pe motocicleta sau scuter(briza simţită de pe motocicletă întrece aerul condiţionat)
-Marble Beach şi Paradise Beach sunt două locaţii ce nu trebuie ratate

-Hotelul Macedon îşi merită cele trei stele. Şapte nopţi de cazare au costat 161 de euro şi au inclus cameră curăţată zilnic(schimbat de prosoape zilnic), baie cu duş, tv, frigider, aer condiţionat(5€/zi), piscină mare, wi-fi(de la recepţie bătea pana pe balconul camerei) şi mic dejun bufet suedez(gustos şi suficient de bogat). Noi am cumparat cazarea prin Infinity Travel, dar se poate şi direct la hotel.
-În Limenas un restaurant bun este Doukas. Preţurile sunt acceptabile(cotlet de porc la grătar cu cartofi prajiţi si salată incluse - 6.50€; sniţtel cu cartofi prăjiţi şi salată incluse -7€; suc - 1.80€; apă la 1.5L - 2€; bere - 3€) şi se primeşte gratis un desert mic. Vă recomand să încercaţi supa de roşii şi icrele. Se poate comanda în română deoarece au un chelner craiovean(Robert). Locaţia(click)

După două vizite nu au mai rămas multe lucruri de făcut pe insulă, dar într-o excursie cu motocicleta până acolo m-aş încumeta oricând...