Web Toolbar by Wibiya

Prin Țara Hațegului

Este aproape ora 10 și cu greu reușim să ne pornim. Afară e destul de cald deja și după ce coborâm de pe autostrada drumul se aglomerează, fiind un 1 mai care a picat cum nu se putea mai bine pentru mulți români: înainte de Paște. Contextul a creat oportunitatea unui mici vacanțe și e vizibil prin șirurile de mașini că mulți s-au bucurat de ea.
Pe lângă Alba-Iulia situația devine greu suportabilă, sătul de depășiri, de o căldură specifică lunii iulie și fiind amețit de un început de deshidratare. Vina îmi aparține, alegând Cola în loc de apă la cumpărături, dar situația se schimbă la primul magazin ieșit în cale.
În condițile anterior menționate, timpul se scurge greu până la Hațeg mai ales că nici peisajele nu excelează. Dar cu puțin înainte de oraș situația se schimbă brusc. Drumul devine brusc interesant într-o serie de curbe strânse cu asfalt perfect, iar după ele apar în zare și Munții Retezat. Ca o mărturie a iernii lungi, crestele sunt încă destul de bine acoperite de zăpadă.
Primul obiectiv, Peștera Bolii, se află la 40km, în aproapiere de Petroșani. În ciuda numelui ciudat(familia nobiliară Bolia a deținut numeroase proprietăți în zonă) locul este de o mare frumusețe. Peștera se întinde pe o lungime de 455m și este străbătută de Pârâul Jupâneasa. Vizitarea ei costă 5 lei și poate fi străbătută aproape în totalitate. Noi am preferat să o admirăm de la intrare, eu vizitând-o în urmă cu o săptămână și fiind incomodați puțin de echipament.

Langa Pestera Bolii


Pestera Bolii

Pestera Bolii

Langa Pestera Bolii

Ne pornim în retur, având din nou ocazia să mă bucur de porțiunea de drum mai interesantă dintre Petroșani și Petros. În Hațeg, facem o scurtă escală  la Densuș pentru a vedea Biserica Sf. Nicolae. Pe drum, Retezatul ne captează din nou atenția.

Muntii Retezat

DSC_3299

Lăcașul de cult de rit bizantin, datează din secolul XIII, fiind cel mai vechi monument de acest gen din România. Lasă clar impresia de vechi, mai ales în interiorul dominat de stâlpii de susținere, dar din fotografii mă așteptasem să fie puțin mai mare. Oricum, este o biserică ce iese în evidență față de cele autohtone, iar locația îi mai dă încă un atu.

Biserica Sfantu Nicolae

Biserica Sfantu Nicolae

Biserica Sfantu Nicolae

Biserica Sfantu Nicolae

Biserica Sfantu Nicolae

Biserica Sfantu Nicolae

Biserica Sfantu Nicolae

Biserica Sfantu Nicolae6

Biserica Sfantu Nicolae

DSC_3300

DSC_3301

Plănuisem să mai vizităm și Castelul Corvinilor de la Hunedoara, dar ora e deja înaintate și noi înfometați. Așa că hotărâm să lăsăm locația pentru o călătorie viitoare și ne oprim la Orăștie să mâncăm. De aici și până acasă nu a mai fost decât o „aruncătură de băț”...un băț mai lung fiindcă ploaia nu ne-a lăsat nici de această dată în pace și ne-a oprit câteva minute lângă Teiuș. Dar reușim să o păcălim și ne stropește doar cât să ne răcorească puțin.

Traseul:


Vizualizare hartă mărită